Článek blogu

Sauna, imunita a nemoci

Sauna? Nemoc? Zdraví? Jaká je spojitost?

 

Věděli jste, že v sauně vypotíte přes 0,5 l potu?
Věděli jste, že po sauně máte náladu, jako byste si dali antidepresiva? 
Věděli jste, že saunování v létě vám pomůže zvládat vysoké letní teploty?
 
V sauně se tělo zahřívá a tělesná teplota se postupně s přibývajícím časem zvyšuje. Většinou nám stačí 10 -15 min pobytu v kabině, a i přes vydatné pocení, o moc déle nevydržíme. Proč? Uvařili bychom se totiž - v této chvíli má naše tělo teplotu 37-38 C. Ideální čas jít se zchladit.
Imunitní systém si myslí, že je organizmus napadený infekcí (protože tělo reaguje vždy zvýšením teploty při napadení) a produkuje větší množství bílých krvinek. Čím více bílých krvinek, tím lépe. Jsou to "vojáci", kteří bojují s infekcí. 
Zvýšený počet bílých krvinek po saunování vydrží zhruba 3 dny, proto je ideální frekvence návštěvy sauny pro budování imunity 1-2x týdně. Nevím jak vy, ale já chci být odolný celý rok. Nechodím tedy do sauny jen v zimě, ale celý rok.
 
Dalšími mechanismy, kterými nám sauna pomáhá budovat imunitu a obranu proti velké části respiračních onemocnění, je vydatné prokrvení organizmu a vylučování hormonů štěstí. Po každém saunování máte příjemný pocit a super náladu. Hormony štěstí pomohou vaší hlavě i orgánům, stres je potlačen. Dnes již víme, že chronický stres je velmi nebezpečný. Podepisuje se negativně jak na fyzickém zdraví (orgány, tělo, imunita), tak i na psychickém (nálada).
 
Spojte příjemné s užitečným a objevte nový zdravý zážitek - saunování.