Článek blogu

Jak se chovat ve finské sauně?

Chystáte se do finské sauny poprvé? Rádi byste se saunovali jako praví Finové v duchu severských tradic, ale nevíte, co všechno to obnáší? V našem článku vás seznámíme se zásadami, které je třeba ve finské sauně dodržovat.

Blahodárné účinky finské sauny jsou známé po celém světě. Ať už se chystáte přímo do Finska, nebo chcete vyzkoušet finskou saunu v našich končinách, ze všeho nejdříve zjistěte, jestli je pro vás vůbec vhodná.

Je pro vás finská sauna to pravé?

Teplota ve finské sauně se pohybuje mezi 90 a 110 °C.  Je určena pro většinu osob, pouze lidé s vážnými chorobami, vyšším krevním tlakem, nemocemi srdce a infekčními onemocněními by ji neměli navštěvovat.

Pokud jste po konzultaci s lékařem došli k závěru, že finskou saunu navštívit nemůžete, příjemnou alternativou může být tropická sauna – s teplotou mezi 60 a 70 °C.

Jestli žádnými zdravotními potížemi netrpíte a finskou saunu toužíte vyzkoušet, seznamte se nejdříve s jejími pravidly. Každé relaxační centrum či zařízení hotelového typu má svá vlastní – při příchodu si je důkladně nastudujte. Obecně však platí několik základních zvyklostí.

Jaké zásady dodržovat?

  • Zhruba půl hodiny před saunováním si dopřejte sklenici vody.
  • Než do sauny vejdete, svlékněte se a pořádně se osprchujte, abyste se zbavili mastnoty. Poté se nezapomeňte osušit. Zjistěte, jestli máte dovoleno vstupovat v plavkách – ideální je samozřejmě vstup bez plavek, kdy kůži necháte volně dýchat. Pokud se ale stydíte, můžete dovnitř vejít v ručníku či zabalení v prostěradle.
  • Uvnitř sauny se nachází několik lavic – protože horký vzduch se drží nahoře, jsou ty nejvýše položené nejprohřátější a spodní zase chladnější. Při první návštěvě bude lepší zvolit místo níže. Položte se, nebo se usaďte na prostěradlo a uvolněte se.
  • Snažte se dýchat převážně ústy – suchý vzduch vysušuje sliznici.
  • Optimální doba, kterou byste v sauně měli strávit v kuse je kolem 10 a maximálně 15 minut. Záleží, jestli je vám teplota v ní příjemná. Zbytečně se nepřemáhejte.
  • Poté následuje ochlazení – buďto v chladicím bazénku, venku nebo ve sprše. Před vstupem do bazénku se omyjte vlažnou vodou.
  • Celý proces neopakujte více než třikrát za sebou. Mezitím si vždy dopřejte alespoň patnáctiminutovou přestávku.
  • Na závěr se pořádně umyjte a na chvíli si lehněte v odpočívárně.
  • Nezapomeňte po celou dobu dodržovat pitný režim.

 

Kdy saunu navštívit?

Sauna slouží především k relaxaci – k návštěvě proto zvolte dobu, kdy se nejlépe uvolníte. Ideální je odpoledne nebo večer po práci, protože už nebudete muset nikam pospíchat.