Článek blogu

Historie saun a saunování

Sauna a saunování je známé již pěkných pár století a obliba vypocení se při vysokých teplotách stále roste. Za což může jistě i snadná dostupnost a vodopád informací o tom, jak jsou sauny až skoro zázračné a jaké mají dopady na organismus. Jejich blahodárný účinek je ověřený dlouhými staletími užívání. Přičemž samotný princip saunování je jednoduchý, nejedná se o žádnou vědu. Posedíte si v horku, zchladíte se a to samé opakujete. Pokud to zní trochu nezáživně, zaskočte na saunový ceremoniál, který ve vás zanechá nejen skvělý pocit, ale také zážitek.

V dnešní době můžete vybírat s několika druhů saun, ale obecně se jedná o místnost s horkým vzduchem od 60°C do 120°C (mohou být až do 140°C, ale tyto teploty už jsou lehce extrémní). Ve finské sauně uvidíte i kameny na polévání ke zvyšování vlhkosti. To je pro vypocení mnohem vhodnější než ta suchá.

Z historie saunování

První primitivní potírny jsou datovány až do doby kamenné, kdy už tehdy přišli lidé na to, jak tímto způsobem utužit své zdraví. Stejně tak Indiáni měli tento očistný proces jako součást každodenního života. V Evropě začala být sauna běžná až okolo 13. století. Nikoho asi nepřekvapí, že mistry v saunování jsou severské země, a to nejen díky počtu potících budek na obyvatele. Ale finská sauna se od té, jak ji známe dnes, značně lišila. Šlo okouřovou saunu, kdy se horký kouř pouštěl do místnosti a ohříval tak kameny. Po jejich dostatečném nahřátí se očistili saze a mohli jste se vyhřívat. Tento typ je rarita, ale lze na něj narazit v malých vesničkách. Sauna byla i místem setkávání, protože na severu byla už v 16. století součástí praktiky každé vesnice a díky své čistotě sloužila i k porodům. Dnes má soukromou potírnu skoro každá rodina.

Jako předchůdce saun lze označit Turecké lázně či Japonskou proceduru, která je opačná, takže se nejprve ohřejete v horké vodě a poté ochlazujete na vzduchu.

V Česku je historie poněkud krátká, protože opravdový rozvoj nastal až po druhé světové válce (první moderní sauna se u nás objevila počátkem 20. století). Můžete u nás narazit na klasickou saunu (sucho či finskou) nebo páru, která pro někoho může být příjemnější díky nižší teplotě a 100% vlhkosti.

U nás v RelaxDays Ostrava si můžete vychutnat saunování na mnoho způsobů, od finské sauny, přes páru až po saunové ceremoniály. Nemusíte se stydět ani bát, rádi vám odpovíme na vaše dotazy a poradíme.