Článek blogu

Wellness v roce 2021 - znáte?

Co je to wellness?

Trend wellness je v Česku záležitostí posledního desetiletí, proto mnoho lidí stále neví, co přesně tento pojem znamená a pletou si ho často s lázeňstvím. Rozdíl je ale naprosto zásadní. Lázně slouží k léčení nebo doléčování zdravotních problémů, kdežto účelem wellness je těmto problémům předcházet. „Wellness“ je poměrně mladý anglický výraz pro soulad fyzického a duševního zdraví. Slovo je sice mladé, ale význam a účel je znám již od starověku pod pojmem „kalokagathia“.

Vše začalo ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě, kde se už tehdy vědělo, že voda léčí. Koupele se stavěly nedaleko vulkánů, kde se nacházely geotermální prameny plné minerálů. Veřejné lázně tzv. balaneion (v orientu hammámy) se těšily velké oblibě a postupně se k nim začaly přidávat i masáže s použitím mastí a olejů nebo bahenní zábaly. Záhy se také připojila parní a potní zařízení. Všemi těmito procedurami se procházelo za dodržování pitného režimu minerálních vod, které měly blahodárné účinky. Tato forma rekreace se do Evropy a zbytku světa dostala díky legionářům, kteří zde byli zvyklí relaxovat po bitvách. Ve středověku vývoj lázeňství spíše stagnoval a svého největšího rozvoje se dočkal až mezi 17. – 19. stoletím. V těchto letech dochází k velkému pokroku techniky, vědy a zároveň vzniká svébytná lázeňská architektura. Vznik wellness jako samostatného odvětví lázeňství můžeme datovat v 60. letech 20. století díky americkému doktorovi Halbertu L. Dunnovi.

V Evropě se tímto oborem začalo nejdříve zabývat Německo, Rakousko nebo Švýcarsko. Nyní ovšem najdeme nejlepší wellness služby v poměru cena a kvalita spíše východněji, na Slovensku a v Maďarsku. K nám tato forma aktivního odpočinku dorazila s velkým zpožděním. I když známe wellness jen něco málo přes deset let, už nyní tvoří podstatnou část cestovního ruchu ve formě víkendových pobytů. Kromě hotelových wellness center u nás vznikají i samostatné komplexy pro širokou veřejnost často spojené i s fitness nebo kosmetickými službami. Popularitě se wellness těší čím dál více, a to hlavně díky trendu zdravého životního stylu, se kterým bezpodmínečně souvisí i relaxace a odpočinek.

Co byste tedy od dobře fungujícího centra měli očekávat? Po stránce technického vybavení určitě bazén, dále formu vodní terapie, tj. vířivky, perličkové koupele, hydromasáže, vichi sprchy nebo aromalázně. Nutností je také tzv. saunový svět, ve kterém najdete finskou saunu (tedy saunu do 100 C°), vario saunu (tropická nebo vlhká bylinná lázeň, která má vyšší vlhkost a nižší teplotu) a dále třeba solnou saunu. Bývá zde mimo jiné také parní komora, infrakabina nebo solárium. Důležitou část tvoří jak fitness pro udržení fyzické kondice, tak masáže kvůli regeneraci. Pokud ovšem s wellness teprve začínáte, není od věci seznámit se s některými základními pravidly, které by vám měl poskytnout ihned na recepci kvalifikovaný personál.

Za účelem odpočinku byste se určitě neměli chovat hlučně, jelikož celé centrum je považováno za klidovou zónu. Před vstupem do saunového světa je potřeba se osprchovat z důvodu očisty těla a jednoduššího otevírání pórů. Do sauny je doporučeno chodit bez plavek, plně podloženi prostěradlem (vše kvůli hygieně) s výjimkou parní komory. Tam se dá lavice osprchovat před i po saunování a je zde vysoká vlhkost, díky které by se prostěradlo promočilo. V sauně zvolte nejlépe polohu vleže, aby bylo vaše tělo v jedné teplotní úrovni, asi dvě minuty před koncem saunování je dobré se posadit, aby jste srovnali krevní oběh zpět do svislé polohy . Jednou z nejdůležitějších věcí ale je, nepřeceňovat své síly a nezůstávat v sauně déle, než vám vaše tělo dovolí.

Bezprostředně po saunování je nutné osprchovat se studenou vodou a poté se zchladit v ochlazovacím bazénku a odpočívat. Tento cyklus saunování – ochlazení – relaxace je dobré absolvovat třikrát s přestávkami na občerstvení (pravidelné doplňování tekutin). Zakončete ho delší relaxací, návštěvou bazénu nebo vířivky. Následně se nedoporučuje umývat tělo mýdlem z důvodu narušení přirozeného  pH pokožky a také vykonávat fyzickou aktivitu.

Těmito procedurami vaše tělo nejen regeneruje, ale také zvyšuje svou obranyschopnost. Při saunování totiž dochází k rozšiřování cév a pocení, a to má pozitivní vliv jak na svalstvo, tak na lidskou psychiku. Ochlazování zase vašemu tělu dodává pocit osvěžení a posiluje imunitu. V rámci správného saunování je třeba dodržovat i jeho pravidelnost, proto by měla být návštěva wellness samozřejmostí nejen v zimě, ale i v letních měsících. Pokud tedy chcete posílit tělo i ducha, wellness je tím, co hledáte.