Článek blogu

Masáže během těhotenství – které z nich jsou vhodné?

Milujete masáže a nechcete se jich vzdát ani během těhotenství? Dobrou zprávou je, že nemusíte – masáže jsou u těhotných žen možné, pouze vyžadují zvýšenou opatrnost. Mohou být přínosné, ale také rizikové, proto si dejte záležet na výběru vhodného maséra i procedury.

Řiďte se několika zásadami, buďte při výběru opravdu pečlivá a žádného nebezpečí se nemusíte obávat. Poradíme vám, které masáže jsou pro ženy v jiném stavu vhodné, co si mohou beze strachu dopřát a čemu by se měly důsledně vyhýbat.

Relaxační masáže vám prospějí

V těhotenství jsou pravděpodobně nejlepší jemné relaxační procedury – masáže zad, obličeje, šíje a chodidel. Příjemně se při nich uvolníte a zbavíte se svalového napětí. U masáže nohou se navíc nemusíte bát nevhodné polohy.

Proč jsou bezpečnější než třeba detoxikační masáže? Do těla se při nich zbytečně neuvolňují toxiny, které by mohly ohrozit plod (jako při lymfodrenáži, detoxikační medové masáži a podobně).

Základem správné masáže je samozřejmě školený masér. Obraťte se na takového, který má s masážemi těhotných žen zkušenosti a ví, co se pro vás hodí. Pokud trpíte zdravotními obtížemi, nesnažte se je před masérem zatajit – musí mít jasno v tom, čeho se vyvarovat.

Těhotenské masáže

Těhotenské masáže přináší budoucím maminkám vítanou úlevu. Obvykle se provádí vleže, nebo na boku (masáž vleže je ale možná jen do 20. týdnu těhotenství – potom se může provádět například vsedě). Používají se na ni krémy nebo oleje (třeba kokosový nebo mandlový olej).

Těhotenská masáž se liší zejména svou intenzitou – masíruje se celou dlaní a její průběh je daleko mírnější, než u klasické masáže.

Pomáhá při otocích nohou, křečích a problémech se spánkem a může mít skvělý vliv na celkovou harmonii organismu i váš psychický stav.

Je ale možná jen v případě, že vaše těhotenství probíhá zcela bez komplikací. Pokud je opak pravdou, budete na svůj oblíbený relax muset na čas zapomenout.

Kdy masáž vhodná není?

Problematickým obdobím je první trimestr těhotenství, kdy se žádná masáž nedoporučuje. Dále jsou masáže nevhodné při rizikovém těhotenství, křečových žilách, kožních potížích a onemocněních páteře. V  některých případech je čistě na ošetřujícím lékaři, jestli masáž doporučí, nebo ne. Vždy je lepší se raději zeptat a předejít tak možným problémům.

Vyhýbejte se detoxikačním druhům masáží a obecně volte raději mírné procedury.

Naši školení maséři ovládají také těhotenské masáže, objednat se k nám můžete v Praze v Relaxdays Praha nebo v Ostravě v Relaxdays Ostrava. Těšíme se na Vás budoucí maminky! :)