Článek blogu

Jak saunovat děti a kdy s tím začít?

Se saunováním dětí se pojí celá řada mýtů – jedním z nich je i tvrzení, že sauna je vhodná pouze pro dospělé, nebo starší děti. Co je na tom pravdy, kdy vaši ratolest vzít poprvé do sauny a jaké zásady bude třeba dodržet? V našem článku se to dozvíte.

V Severských zemích se saunováním začínají už ve velmi raném věku – své děti se do sauny nebojí vzít už v několika týdnech. U nás se doporučuje začít o něco později – ideálně až ve věku tří let. Samozřejmě existují výjimky, kdy rodiče saunu navštíví již s tříměsíčním kojencem – většinou se ale jedná o privátní prostory. Jakou dobu lze považovat za optimální?

Poprvé v sauně

Nejlepším věkem, kdy dítě se saunováním seznámit, je období, kdy už je schopné dát najevo své pocity a názory. Tedy před nástupem do školky. Hlavním předpokladem je samozřejmě doprovod rodiče.

Proč je tento věk považován za nejvhodnější? Děti by měly být schopné dodržovat základní hygienické návyky, určit, jak na ně sauna působí (sdělit dospělému, pokud jim pobyt v sauně nedělá dobře) a samostatně se pohybovat. V tomto věku navíc lépe zvládají horko, pro mladší děti se daleko lépe hodí pobyt v páře.

Jaký je postup?

Pravidla jsou podobná jako u dospělých – nejprve prohřátí v sauně, důkladné osprchování potu a teprve poté vstup do ochlazovacího bazénku. Dospělí jsou ale, na rozdíl od dětí, schopni snášet vyšší teploty (až 90 °C). Pro děti by teplota měla být maximálně 80 °C a celý proces musí být mnohem pozvolnější.

Organizmus dětí se totiž prohřeje daleko rychleji – proto by děti neměly v sauně pobývat déle než 8 minut. U menších dětí (kojenců a batolat) počítejte s ještě kratší dobou saunování – ne více než 3 minuty. Následné ochlazování musí být postupné a spíše vlažnější vodou. Dítě nesmí prochladnout.

A jak vašeho potomka na saunování připravit a vyvolat v něm už od začátku pozitivní dojem? Nejlépe prostřednictvím hry – vaše ratolest tak daleko snáze vydrží několik minut v klidu. Účinným a příjemným způsobem jsou například dětské saunové rituály.

Přínos saunování pro dítě

Otužování u dětí je prospěšné zvláště během zimních měsíců. Vaše dítě si vybuduje daleko lepší imunitu a odolnost vůči možným chorobám, kterých je během jara a podzimu všude plno. Bude se mu lépe dýchat, zbaví se škodlivin nahromaděných v těle a zlepší se také kvalita jeho spánku.

Tyto výhody si uvědomuje stále více dospělých, a své děti do sauny berou alespoň jedenkrát týdně. Do sauny se chodívá také se školkou – v rámci plavání pro předškoláky. Mnoho dětí  si tento očistný rituál rychle oblíbí.

A kdy se pozitivní účinky projeví? Asi po měsíci pravidelných návštěv.